Kort geleden bleek uit onderzoek van het Kantar TNS dat op dit moment een half miljoen Nederlanders een of meerdere cryptocurrencies bezit. Wie weet behoor jij ook tot deze groep. De waarde van cryptomunten kan in korte tijd flink stijgen of dalen. Helaas hebben de winsten die je er mee kunt maken ook de aandacht van hackers getrokken. Het is daarom belangrijk om je cryptocurrency (online) veilig te stellen. Bij deze een aantal tips om dit zo goed mogelijk te doen.
Hoe werkt de blockchain?
Om te begrijpen hoe de beveiliging van cryptocurrencies werkt kunnen we niet om de blockchain heen. Dit is een decentrale database die elke transactie die ooit is gedaan is op het netwerk bijhoudt en verwerkt. De transacties worden in blokken verwerkt op het netwerk en aan elkaar geregen als een blokketen, oftewel ‘de blockchain’.
Verificatie via nodes
Om de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk te garanderen worden de transacties geverifieerd door zogeheten nodes. Dit zijn computers die met elkaar een consensus moeten bereiken over wat er plaatsvindt op het netwerk. Pas als alles klopt vinden er transacties plaats.
Tip 1 – Bewaar de private keys van je wallet zorgvuldig
Een digitale portemonnee en private keys zijn noodzakelijk om een cryptocurrency veilig te versturen, te ontvangen en te bewaren. In een digitale portemonnee bevinden zich de zogeheten ‘private keys’.
Wat is een private key?
Een private key is een digitale code van 64 tekens die je toegang geeft tot de cryptomunten die je bezit. In feite is de private key een digitale handtekening waarmee je aantoont dat je de eigenaar bent van de cryptomunten. Zonder de private keys heb je geen toegang tot de wallet. Het is dan ook zeer belangrijk dat je de code goed bewaard. Schrijf het bijvoorbeeld op een papiertje en leg het op een plek waar niemand anders toegang tot heeft.
Tip 2 – Schaf een hardware wallet aan
Om je digitale geld te beveiligen kun je het beste een hardware wallet aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan de Ledger Nano S of de Trezor. Een hardware wallet heeft als voordeel dat het niet verbonden is met het internet. Daardoor hebben hackers geen kans om je coins te stelen.
Tip 3 – Zorg voor twee factor authenticatie
Geef je de voorkeur aan een online wallet? Zorg dan voor twee factor authenticatie. Dit is een extra beveiligingslaag waarbij je identiteit op twee manieren wordt vastgesteld. Na het invullen van je wachtwoord ontvang je bijvoorbeeld een code per sms. Pas na het invullen van deze extra code krijg je toegang tot de wallet. Een andere vorm van twee factor authenticatie is een vingerafdruk of gezichtsherkenning op de smartphone.
Tip 4 – Verzin een wachtwoord
Je verkrijgt toegang tot de hardware wallet met je eigen wachtwoord. Verzin altijd een complex wachtwoord van minimaal tien karakters, hoofdletters, kleine letters en cijfers en maak het niet te voor de hand liggend.
Tip 5 – Gebruik een geheim e-mail adres
Gebruik tenslotte een geheim e-mailadres, zodat je anoniem blijft. Opties zijn bijvoorbeeld Mailinator en GMX. In tegenstelling tot Gmail hoef je bij deze diensten bijvoorbeeld niet je telefoonnummer te geven.
Geef een reactie