IOTA is een gedecentraliseerde digitale valuta. Het werd geïntroduceerd in 2015 en is bedacht om de zogeheten Internet of Things te ontwikkelen. Dit heeft betrekking op bedrijven die slim verbonden apparaten gebruiken om zicht te krijgen op de identificatie van producten, eigendommen, transacties en mensen.
Geen fees
IOTA is een gedecentraliseerde coin en moedigt open samenwerking aan. Dit is een kenmerk van meer cryptocurrencies. Gedecentraliseerd houdt in dat er geen derde partijen, zoals financiële instellingen, betrokken zijn bij het verzenden en ontvangen van betalingen. Anders dan andere cryptocurrencies vraagt IOTA echter geen fees voor het betalen of ontvangen van digitale valuta.
Ruggengraat van the Internet of Things
Het team achter IOTA verwacht dat alledaagse voorwerpen op een gegeven moment een eigen entiteit op het wereldwijde web zullen worden. Zodoende vormt deze cryptocurrency de ruggengraat van de Internet of Things.
Interoperabiliteitsprotocol
Sommige cryptocurrencies kunnen gemined worden, maar IOTA vormt een uitzondering. Dit komt door het feit dat IOTA niet gemaakt is als valuta. In plaats daarvan werkt het als een zogeheten ‘interoperabiliteitsprotocol’. Dit heeft als doel om problemen voor the Internet of Things op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie en/of onderlinge uitwisselingsproblemen.
Tanger Ledger
IOTA is gebouwd op een revolutionair systeem genaamd ‘Tangler Ledger’. Het is ontworpen om zich aan te passen, afhankelijk van de vraag. In de toekomst moet het bijvoorbeeld in staat zijn om zelfrijdende auto’s of WiFi-bandbreedte te beheren. Het team achter IOTA hoopt ooit dat het systeem gebruikt kan worden om de computerkracht van slimme apparaten wereldwijd te leasen.
Web van transacties
Tangle werkt anders dan andere blockchain. Bij een traditionele blockchain worden transacties als blokken aan de blokketen toegevoegd, zowel op chronologische als lineaire wijze. Bij elke transactie wordt er een nieuw blok aan de blokketen toegevoegd. Tangle is compleet anders en werkt in feite als een soort web van transacties.
Geen chronologische volgorde
Alle transacties van Tangle valideren weer andere transacties. Dit betekent dat ze op verschillende manieren aan elkaar gekoppeld kunnen worden. In tegenstelling tot een standaard blockchain hebben de transacties dus geen chronologische volgorde.